Uitgangspunten

Prestaties

De systeem prestaties zullen worden bepaald door de doorvoer snelheden van het netwerk en de prestaties van de server hardware. Daarom is het belangrijk te letten op een Gigabit netwerk aansluiting. Een dergelijke netwerk aansluiting haalt in theorie 125MByte per seconde. De server hardware heeft ook invloed maar zal een afweging zijn met het energieverbruik van het systeem.

De home server is opgesteld direct aan de router. De computer waarmee is gemeten, is via een switch aan de router verbonden. Hierdoor ontstaan natuurlijk verliezen. De hier beschreven Home Server of NAS haalt, afhankelijk van de belasting, tussen de zestig en zeventig MByte per seconde voor lezen én schrijven naar de harddisks.

Energieverbruik

Het energieverbruik van Hover is belangrijk aangezien een het apparaat voortdurend aanstaat. Het streven is dit zo laag mogelijk te houden. De kosten van elektriciteit in Nederland bedragen ongeveer € 0,22 per KWh. Een vuistregel is dan dat elke watt die het apparaat verbruikt op jaarbasis bijna twee euro kost.

Als systeem drive is een SSD toegepast. Het energieverbruik van een dergelijke harddisk is 0,2 watt in rust en 1 watt als er gegevens worden opgeslagen. De harddisks in het systeem verbruiker in rust ongeveer een watt. Bij gebruik stijgt het verbruikte vermogen naar vier tot negen watt. De harddisks worden, wanneer ze niet worden gebruikt, stilgezet (spindown).

De hier beschreven NAS, met drie harddisks, verbruikt 26-28 Watt in rust. Wanneer de belasting maximaal is stijgt het energieverbruik naar 50 watt. Dit verbruik beperkt de kosten voor energie tot iets meer dan 4 euro per maand.

Geluid

Een NAS wil je niet horen. Bij de keuze van de onderdelen is hier rekening mee gehouden. Geluid ontstaat door de koeling en de harddisks. Door toepassing van een SSD hoeven de mechanische harddisks alleen te draaien als er data van de schijven nodig is. Wanneer het systeem hard moet werken, bijvoorbeeld als er grote files worden gecopieerd of een grote systeem update wordt uitgevoerd, dan hoor je de ventilatoren versnellen.

Na een half uur niet te zijn gebruikt worden de harddisks door het systeem stilgezet. Als het energieverbruik laag is hoeft er niet veel te worden gekoeld. De processor heeft een eigen, helaas kleine, ventilator. Voor de koeling in de systeemkast wordt gebruik gemaakt van de ventilator in de voeding en een langzaam draaiende systeem ventilator. Het hier beschreven systeem, in rust, hoor je pas als je je oor er tegenaan houdt.

Laatst bijgewerkt op 14 september 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *