Installatie van Ubuntu Server 16.04

Na het downloaden van Ubuntu 16.04 LTS server zetten we deze op een moderne USB stick. De oudere sticks zijn op een of andere manier niet geschikt om vanaf te booten. Dit overzetten doen we met UnetBootin. Kijk op de site voor de juiste instructies. Zorg er voor dat de stick opstartbaar wordt gemaakt. Let op dat naar de correcte disk wordt geschreven anders zal je Windows machine niet meer kunnen opstarten en wellicht moet je die opnieuw installeren…….

Installatie van Ubuntu vindt plaats op de SSD. Deze SSD is 64GByte groot. In de praktijk zal blijken dat minder dan 15 GByte genoeg is. Overwogen kan worden om een 32Gbyte memory stick toe te passen als systeem drive.

Verder hebben we 8 Gbyte hoofdgeheugen geplaatst. Dit is ook meer dan voldoende daar Ubuntu in de uiteindelijke installatie genoeg zal hebben aan 2GByte. De conclusie is dan ook dat een swap file niet nodig is.

Wanneer de naam van de server wordt gevraagd vul dan in “Hover”. Als gebruiker kan je het beste “System Operator” gebruiken. De korte name is dan “system”. Later kan je een account aanmaken onder je eigen naam met de rechten die je dan nodig hebt. Je hoeft geen gebruik te maken van een proxy server.

Ga door met de installatie installeer:

 • Basic Ubuntu Server
 • SSH, voor de communicatie vanaf een andere computer, werkt erg handig met PuTTY
 • Samba voor de communicatie met Windows computers

Bij de installatie van de bootloader goed opletten. Plaats de software op de zelfde disk (sda) als waar de server software is geĂ¯nstalleerd.

Op het internet kunnen uitgebreide handleidingen worden gevonden voor elke stap tijdens de installatie van Ubuntu Server. Raadpleeg deze als je zaken tegenkomt die meer toelichting nodig hebben.

Na de installatie kan de server worden opgestart en zal de inlog prompt van Ubuntu (hopelijk) zichtbaar zijn. Voor de tijdens de installatie gekozen gebruikersnaam in en het wachtwoord. Hierna dienen een aantal zaken te worden aangepast.

Update de installatie:
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade

 

Laatst bijgewerkt op 15 april 2016

2 gedachten over “Installatie van Ubuntu Server 16.04

 1. hoi
  mooie uitleg,ben benieuwd of het mij gaat lukken,lukt mij alleen niet om de rechten te krijgen met een ftp server,kan er geen bestanden uit halen of in doen,heb daar geen goede rechten voor

  mvg henk

  1. Hoi Henk,

   Enthousiast aquarium hobbyist zie ik. Je vraag kan ik niet helemaal volgen. Op welke ftp server wil je rechten hebben bij de installatie van Ubuntu?

   Groeten, Cees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *