Harddisk Management

Als het systeem weer is geboot kan met webmin de harde schijven worden ingedeeld. Er is voor hover geen gebruik gemaakt van LVM (Logical Volume Management).  De natuurlijke benaming van harddisk opslag is “sd” (system disk) waarbij een letter wordt toegevoegd. De eerste schijf heet dus “sda”, de tweede schijf heet “sdb”, enz..

Linux kent een boom structuur voor opslag op harddisks. Tijdens installatie van Ubuntu zorg je er voor dat Ubuntu op de SSD wordt geïnstalleerd. Wanneer de installatie gereed is wordt deze schijf, de SSD dus,  het hoogste niveau in de disk hiërarchie.  Alle harddisks en subdirectory’s vallen hier onder. Alle opslag wordt dus onder de / aangesproken. 

Harddisks worden gemount in met behulp van een bestand in een directory van “/”. Meestal wordt hiervoor de /media directory gebruikt. Eigenlijk maakt het niets uit en zou je ook een harddisk in /dev of in /mnt kunnen mounten. Standaard is echter /media. Er wordt tijdens het “mount”commando dus een bestand wordt aangemaakt dat wordt gebuikt als de verbinding met de harde schijf.

Deze beschrijving gaat er van uit dat de harddisks in Hover worden gemount als d1 en d2. De gegevens op de harddisk kunnen dan worden gevonden door /media/d1 of /media/d2

Al deze zaken kunnen worden geregeld via WebMin. Gebruik daarvoor in eerste instantie “Hardware / Partities op Locale harddisken”. Wanneer de partitie is aangemaakt kan via “Systeem / Harddisk en Netwerk” de schijf/partitie permanent worden gemount. Webmin maakt de juiste veranderingen in /etc/fstab zodat na een reboot de schijven weer automatisch worden gemount.

Het stoppen van de harddisks

Wanneer de schijven niets te doen hebben kunnen we de motoren stoppen. Dat scheelt 4-8 watt afhankelijk van de leverancier en het ontwerp van de harddisk. Daartoe moeten we een aantal regels toevoegen aan het configuratie bestand van de harddisks:

sudo nano /etc/hdparm.conf

Harddisks worden in Linux aangegeven door sda, sdb, sdc enz.. De SSD drive moet niet worden stilgezet. Roterende Harddisk echter wel.  Voeg de volgende regels toe aan het einde van het bestand voor elke drive:

##
## Dit veroorzaakt het uitzetten van de harddisks motoren
##
/dev/sdb {
#spindown_time = 60
#spindown_time = 240 # 20 min
spindown_time = 241 # 30 min
#spindown_time = 242 # 1 hour
#spindown_time = 244 # 2 hours }
/dev/sdc {
spindown_time = 241 # 30 min
}

Om te testen of de harddisk werkelijk is gestopt kan het volgende commando worden gegeven:
sudo hdparm -C /dev/sdb
sudo hdparm -C /dev/sdc

Reserve ruimte op harddisks verkleinen

Standaard zal linux bij elke schijf een ruimte reserveren van 5% om eventuele systeem groei te kunnen opvangen. Aangezien wij in de NAS alleen data opslaan op de harddisks is dit niet nodig. We verkleinen de reserve ruimte naar 1%.
sudo tune2fs -m 1 /dev/sdb1
sudo tune2fs -m 1 /dev/sdc1

Configuratie van SSD en Harddisk

De systeem disk is een SSD. Voor deze harddisk wordt aanbevolen TRIM aan te zetten. Hiervoor wordt de parameter “discard” toegevoegd. Alle schijven dienen zo weinig mogelijk beschreven te worden. Bij alle schijven wordt dus noatime toegevoegd als parameter.

Open het configuratie bestand:
sudo nano /etc/fstab

FSTAB zal er dan mogelijk zo uit zien:

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
# 
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=03df83de-d482-4724-959e-65031324f618 / ext4 noatime,discard,errors=remoun$ 0 0
/dev/sdc1 /media/d2 ext4 defaults,noatime 0 0
/dev/sdb1 /media/d1 ext4 defaults,noatime 0 0

Laatst bijgewerkt op 31 januari 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *