Harddisk Management

KnipselLinux heeft een boomstructuur voor opslag op harde schijven. Tijdens de installatie van Ubuntu is de SSD-harddisk ingesteld om de opstart schijf op het systeem te zijn. De bovenste map is “/”. Wanneer de installatie is voltooid, wordt deze schijf, de SSD, het hoogste niveau in de schijf hiĆ«rarchie die “/” is. Aan de rechterkant wordt een deel van de hoofd directory weergegeven.

De map /media bevat vijf mappen. Vier van deze /media/d1, /media/d2, /media/d3 en /media/d4 zijn de harde schijven waarop de gegevens zijn opgeslagen. /media/usb-drive wordt gebruikt als koppelpunt voor een eventuele externe schijf. Als voorbeeld zijn de NextCloud gegevens van het systeem opgeslagen op /media/ d1/nextcloud /.

Directory- en bestands-namen zijn hoofdlettergevoelig. Dat wil zeggen, Media en media, zijn verschillende mappen. Ook voor bestandsnamen moet je voorzichtig zijn om precies te zijn in het gebruik van map- en bestandsnamen, bijvoorbeeld in scriptbestanden.

Tijdens het opstarten worden de apparaten in de /dev directory geactiveerd, afhankelijk van de configuratiebestanden. Voor de harddisks is dit /etc/fstab. Harddisks worden geĆÆdentificeerd door de letters sd. De eerste gevonden harde schijf is sda, de tweede sdb, tot derde sdc, enzovoort. De eerste partitie van de harde schijf sda wordt sda1 genoemd, de tweede partitie op sda wordt sda2 genoemd, enzovoort. Tijdens het opstarten worden de devices met behulp van fstab na “/” in een directory geplaatst. Deze map kan /mnt zijn maar ook /media wordt vaak gebruikt. Een voorbeeld van het bestand /etc/ fstab ziet er als volgt uit:

KnipselHard disks are mounted using a file in a directory of “/”. Usually the / media directory is used for this. Actually it does not matter and you could also mount a hard disk in / dev or in / mnt. By default, however, is media. So during the “mount” command, a file is connected and used as the connection to the hard disk.

Ubuntu likes to identify equipment through UUID (Universally Unique Identifier). This makes sure that is a harddisk is wired up to an other SATA port it is still correctly identified. For that reason all harddisks are identified with an UUID.

All these matters can be arranged via WebMin. Use “Hardware / Partitions on Local Hard Disks” in the first instance. When the partition is created, the disk / partition can be permanently mounted via “System / Hard Disk and Network”. Webmin makes the correct changes in /etc/fstab so that after a reboot the disks are automatically mounted again.

Spindown van de harddisks (go idle)

Wanneer de schijven niets te doen hebben, kunnen we de motoren stoppen. Dat bespaart 4-8 watt, afhankelijk van de leverancier en het ontwerp van de harde schijf. Hiertoe moeten we een aantal regels toevoegen aan het configuratiebestand van de harde schijven:

sudo nano /etc/hdparm.conf

Harde schijven worden in Linux aangeduid met sda, sdb, sdc enz. Het SSD-station moet niet worden gestopt. Roterende harddisk profiteert echter van spindown. Voeg de volgende regels toe aan het einde van het bestand voor elke schijf:

Knipsel

Om te testen of na een tijdje de harde schijf echt gestopt is, kan het volgende commando gegeven worden:

sudo hdparm -C /dev/sdb

Of gecombineert:

sudo hdparm -C /dev/sdb /dev/sdc /dev/sdd /dev/sde

Verkleinen van gereserveerde harde schijf ruimte

Standaard zal linux bij elke schijf een ruimte reserveren van 5% om eventuele systeem groei te kunnen opvangen. Aangezien wij in de NAS alleen data opslaan op de harddisks is dit niet nodig. We verkleinen de reserve ruimte naar 1%.
sudo tune2fs -m 1 /dev/sdb1
sudo tune2fs -m 1 /dev/sdc1

Laatst bijgewerkt 22 november 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *