Onderdelen van Home Server

Voor de gekozen software is relatief eenvoudige hardware voldoende. Snellere hardware leidt in de regel tot hogere doorvoersnelheden op het netwerk in huis. Voor grote films, 4 tot 40 Gbyte is dat belangrijk omdat van deze bestanden veel tijd kost.

Momenteel zijn er mooie µATX moederborden beschikbaar waar de processor al op is gemonteerd. Deze moederborden hebben uitstekende specificaties en aansluitmogelijkheden. Ook de grafische chip is reeds op het moederbord aanwezig zodat, op het geheugen na, verder geen componenten nodig zijn.

Samenbouwen van de componenten

Het samenbouwen van de onderdelen is een nauwkeurig werkje. Begin door de kleine ventilator te verwijderen uit de kast. Deze ventilator is een echte herrieschopper die niet nodig is in onze opzet. Plaats het geheugen op het moederbord. Monteer steunpilaartjes in de bodem van de kast. Er wordt bij het moederbord een standaard blikje geleverd wat er voor zorgt dat de aansluitingen op het moederbord netjes passen op de kast aan de achterkant. Schroef het moederbord vast op de eerder gemonteerde steuntjes.

De voeding kan nu in de kast worden gemonteerd. Plaats deze in de daarvoor bedoelde uitsparing in de kast met de ventilator naar beneden. Zet de voeding vast met vier schroeven.

De SSD kan het beste op de plaats van de cd-rom drive bay worden gemonteerd. Hier zijn dan wel wat extra montage materialen nodig. De drie beschikbare 3,5″ bay blijven dan beschikbaar voor de harddisks. De 3,5″ harddisks kunnen met de hulpmaterialen direct in de kast worden geschoven.

Dan is het zaak de verschillende kabels aan te sluiten op de componenten in de kast. Met behulp van de bijgeleverde boekjes en wat gepuzzel is dat met een uurtje voor elkaar. Daarna kan het systeem in gebruik worden genomen.

Onderstaande tabel geeft de kosten van de gebruikte hardware weer:

Onderdeel Prijs
Moederbord AMD Asrock E350M1 € 63
Cooler Master Elite 120 Advanced € 42
Kingston 8Gb € 33
Sandisk Standard 64GB € 54
Power Supply BeQuit Pure Power 300W € 45
Totaal € 237

Laatst bijgewerkt op 6 september 2013

Een gedachte over “Onderdelen van Home Server

 1. goeie hardware zijn mijn merken ook in het huis gebruik alleen ik ben niet heel tevreden over asus moederborden omdat ze wel presteren en als t werk gaat het heel goed de produckten zijn goed en zwaar oke maar de klanten service is echt geen moer waard
  mijn gap had een asus en kreeg piek storingen in de bios was bekend van dit type ook btw en zij beweerde het kwam door hem zelf
  echter nieuwe bios ondanks de garantie gekocht en er in laten zetten door hun en serieus binne twee weken weer raak

  zo geeb asus meer voor ons wel gygabyte goedkoop goed en gaat lang mee bij mee gemiddeld 2 a 3 jaar en dan word het verkocht ik heb met gygabyte wel al problemen ondervonden maar dit waren fixes van 5 min

  verder volg ik en lees ik dit allemaal eens verder wat ik lees intreseert me dus is goed

  good job

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *