Basis systeem en Nas functionaliteit

We bouwen een headless server, dat wil zeggen dat een beeldscherm en toetsenbord niet nodig is tijdens normaal gebruik. Wanneer we de server voor de eerste keer aanzetten en tijdens het configureren van Ubuntu Server zijn echter wel een toetsenbord en beeldscherm noodzakelijk.

Tijdens het samenbouwen van de onderdelen hebben we goed opgelet dat alle componenten, voedingsaansluitingen op het moederbord andere stekkerverbindingen en aansluitingen op de juiste plaats zijn gemaakt. Sluit de voeddingesspanning toetsenbord, muis en monitor op het systeem aan en zet de server aan. Hopelijk start e.e.a. zonder problemen op. De eerst keer kunnen in het bios instellingen worden gemaakt zodat de SSD als opstart schijf wordt gekozen. Verder dient AHCI mode voor de SSD harddisk worden ingeschakeld. Wordt dit vergeten dan wordt de SSD niet herkend.

De basis server regelt de toegang vanaf het netwerk. Het is verstandig de monitor en het toetsenbord aangesloten te houden de eerste tijd, omdat niet direct alles op rolletjes zal verlopen. De Guests op de Headless servers kunnen ook worden benaderd door extern bureaublad, een functie die standaard in Windows is ingebouwd. Tijdens het installeren van de virtuele servers wordt hier nog nader op ingegaan.

De toegang tot de server wordt ook verzorgd, via SSH, door een PuTTY. Dit is een klein programmaatje dat via een veilige verbinding contact kan maken van met de server.

Laatst bijgewerkt op 6 september 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *