Software

Voor de software kan gekozen worden voor Windows Home Server. Ook Windows 8 professional lijkt een mogelijke keuze. Op het internet is informatie beschikbaar over deze opties van Microsoft. Dit heeft als voordeel dat het voor een deel bekend is, makkelijker te installeren is en er mooi uitziet. Nadeel is dat de systeem eisen hoger zijn. Het is betaalde software. Microsoft Home server wordt momenteel niet verder ontwikkeld, de laatste versie is in 2011 uitgebracht.

Hier is gekozen voor een server gebaseerd op Ubuntu Server. Een Linux gebaseerd systeem is gratis, uiterst betrouwbaar gebleken, heeft een minder krachtig systeem nodig en gebruikt waarschijnlijk minder energie. Ubuntu is makkelijk te downloaden en volledig te configureren.

De mogelijkheden die een server thuis dient te bieden zijn netwerk opslag, bereikbaarheid van bestanden van buitenaf via internet, downloaden van bestanden via bittorent en het terbeschikking stellen van audiovisuele bestanden via DLNA.

Om de server te kunnen configureren op afstand Met de server software wordt direct OpenSSH geïnstalleerd. Om bestanden te kunnen opslaan installeren we SAMBA. Daarna vindt installatie plaats van achtereenvolgens WebMin, een administratie tool, en Oracle’s VirtualBox, de virtualisatie software. De basis machine draait dan geheel operationeel.  Via SSH kan de machine worden benaderd en samba kan worden geconfigureerd met behulp van WebMin.

Daarna worden de twee virtuele machine geconfigureerd. De eerste machine media dient voor het ter beschikking stellen aan het netwerk in huis van foto’s, muziek, enz. en ook kan deze machine zelfstandig downloaden van het internet. De tweede machine verzorgt alles wat te maken heeft met de verbinding naar buitenshuis.

De volgende tabel illustreert de gekozen software opzet:

Ubuntu 12.04 LTS

OpenSSH

WebMin

Samba

Oracle Virtual Box 4.2.x

Media Server Ubuntu 12.04 LTS

Web Server Ubuntu 12.04 LTS

OpenSSH

OpenSSH

Deluge Torrent Client

LAMP

MiniDLNA

Website

AjaXplorer

Laatst bijgewerkt op 7 december 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *