De plaats van de server in het netwerk

Aansluiten van de server

Thuis heb je een aansluiting van een provider waarmee je verbinding kan maken met internet. De provider stelt een modem ter beschikking waar een netwerkkabel (cat5 of cat6) in kan worden gestoken. Op die manier kan je aan aansluiting maken op vuil internet zonder enige beveiliging. Vrijwel iedereen met een dergelijke aansluiting stelt na de modem een router op met het doel meerdere computer aan te kunnen sluiten. De router zorgt er ook voor dat inbreken van buitenaf vrijwel onmogelijk wordt gemaakt door gebruik te maken van speciale technieken. Dit betekend niet dat je je geen virussen op kunt lopen door te surfen op het internet, in die gevallen nodig je de inbreker als het ware uit.

Sommige providers verstrekken een apparaat waar de modem en router zijn gecombineerd. Het is dan mogelijk verschillende computers bedraad of via wifi op het internet kunnen worden aangesloten.

In elk geval dient de server thuis direct op de eigen router of de verstrekte router van de provider aangesloten te worden. Dit zorgt er voor de de server vanaf de computers in huis, op wat voor manier aangesloten dan ook, steeds op de snelste wijze met de server worden verbonden. Dit is voor het opslaan en delen van bestanden belangrijk.

De server van buiten benaderen

De server zal dus in alle gevallen direct achter een router worden aangesloten. De standaard configuratie van een router blokkeert alle toegang tot het thuis netwerk zodat je achter de router wat veiliger bent dan wanneer je direct op het internet bent aangesloten. Als je toch verkeer wilt toestaan dan is het nodig de router te configureren zodat dit verkeer tot stand kan komen.
Dit wat speciale verkeer dient alleen naar de server te worden gestuurd. Alle andere computers thuis dienen beschermd te blijven. Een vast ip adres is dan nodig om dit verkeer van buiten naar de server te kunnen leiden.

Een vast ip adres instellen in de server

Bij het kiezen van een vast internet adres moet er op worden gelet een adres te kiezen van in de range van de pool van de DHCP server ligt. Open het configuratie bestand:
sudo nano /etc/network/interfaces

Pas de volgende tekst toe:

# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).
# The loopback network interface
auto lo eth0
iface lo inet loopback

# The primairy network interface
iface eth0 inet static
address 10.0.0.100
netmask 255.255.255.0
gateway 10.0.0.1
network 10.0.0.0
broadcast 10.0.0.255
nameserver 212.54.40.25 212.54.35.25 8.8.8.8 8.8.4.4

Opgelet moet worden dat men in de juiste adres range werkt. Een veel gebruikte adres range is 192.168.0.1. Deze aanpassing dient in het voorbeeld hier verwerkt te worden.

De dns servers, de nameservers dus,  kan je vaak in je router opzoeken aangezien de router deze adressen van het systeem van de provider opvraagt.

Dan restart de netwerk services:

sudo /etc/init.d/networking restart

Een vast ip instellen in de router

Veel routers hebben een mogelijkheid een lijst te genereren van de aangesloten apparaten. In deze lijst kan je de server opzoeken en vast stellen wat het mac-adres van de server is. Vaak kan dan aangegeven worden dat een apparaat met dat mac-adres een bepaald door jou gekozen ip adres moet krijgen. Op deze wijze zijn er in de server geen aanpassingen nodig.

Details over de configuratie van de router vind je in de gebruiksaanwijzing van je router.

Doorsturen poorten (Port Forwarding)

Als je een webserver wilt draaien bij je thuis dan moeten de poorten 80 en 8080 door gestuurd worden van de server. Ook voor andere mogelijkheden moeten poorten worden doorgestuurd. Nu er een vast adres is ingesteld voor de server wordt dit mogelijk.

In de router is een mogelijkheid poorten door te sturen. Dit wordt ook wel openzetten genoemd. In de router kan dit worden gevonden onder “Portforwarding”. dit is een simpele lijst waarin een poortnummer en een ip adres kunnen worden opgenomen. Het verkeer van de opgegeven poort wordt dan steeds naar het opgevgeven ip adres gestuurd. Op die manier kan Internet verkeer van buiten binnen komen op de server en daar verder worden verwerkt.

Laatst bijgewerkt op 17 januari 2014

Een gedachte over “De plaats van de server in het netwerk

 1. Beste Cees,
  Misschien kun jij mij helpen. Het bovenstaande stukje beantwoord niet mijn vraag en ik worstel met het volgende probleem.
  Nieuwste Ubuntu server pakket geinstalleerd. Pc met 2 netwerkkaarten. De ene kaart moet de server verbinden met het adslmodem en natuurlijk internet. De andere kaart moet mijn LAN voorzien van ip-adressen via DHCP en voorts het internet verkeer van alles in het LAN regelen (in feite gewoon doorlinken). Voorheen gewerkt met CLearOS systeem en werkte probleemloos.
  Nu wilde ik het proberen te regelen met Ubuntu omdat daarvoor iets meer software pakketten beschikbaar zijn.
  Het lukt mij echter niet om de LAN-netwerk kaart werkend te krijgen. De server heeft prima internet, maar clients aan de lan-kant krijgen geen internet of een juist ip adres.
  Misschien nog als extra info: de server verspreid zijn ip’s via een router die ook tevens het WIFI verkeer regelt.

  Kun jij mij helpen met de juiste configuratie voor de 2 netwerkkaarten in te stellen.

  Ik ben benieuwd!
  Alvast dank voor je reactie.
  Met vriendelijke groet,
  Ron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *