Installatie van Ubuntu

Ubuntu kan het beste op een SSD-schijf worden geïnstalleerd. Deze harddisks verbruiken weinig energie, zijn snel en stil. Mijn schijf is 128 Gb, waar het systeem na totale installatie slechts 17 Gb nodig heeft. Ruimte genoeg! Sommige mensen gebruiken een USB-stick om het systeem uit te voeren, ik vind dit zelf minder betrouwbaar……

Het systeem is uitgerust met 8 GB geheugen. Ubuntu heeft ongeveer 1,5 Gb geheugen nodig. Als u NextCloud later wilt installeren, moet u mogelijk wat meer geheugen vrijmaken. De conclusie is dat een wisselbestand niet vereist is tijdens de installatie.

Start de installatie. Denk aan de naam voor de server. Elke naam is goed. Denk aan de naam die je zult gebruiken om aan het systeem te werken, iets kleins is leuk. Het wachtwoord dat vereist is voor uw gebruiker moet vaak worden ingetikt, als iets kort eb eenvoudig is kan het makkelijk worden onthouden.

Na het downloaden van het ISO bestand van de Ubuntu site kan dir bestand met UUNetBootin op een USB stick worden gezet. Daarna wordt de server van de USB stick opgestart. Wanneer het installatieproces de bootloader installeert, zorg dan dat deze wordt geïnstalleerd op de SSD waarop het systeem is geïnstalleerd. Op internet vindt u veel informatie over het installeren van Ubuntu. Raadpleeg deze informatie als er nog meer vragen zijn.

Behalve SSH zijn op dit moment geen extra componenten nodig.

De installatie duurt minder dan 20 minuten waarna het systeem zal opnieuw opstarten. U kunt via SSH inloggen via het beeldscherm Ook kan door gebruik te maken van bijvoorbeeld Putty op een Windows computer gemakkelijk van afstand inloggen op de server. Gebruik de naam en het wachtwoord die tijdens het installatieproces zijn gemaakt.

Update Ubuntu na installatie:
sudo apt update && sudo apt upgrade

Laatst bijgewerkt op 17 november 2020